Sezon grillowy w pełni! Trwający długi weekend to nie lada okazja, by wrzucić coś na ruszt. A żeby smaki nam się szybko nie znudziły, warto trochę kulinarnie poeksperymentować! Oto kilka przepisów na dania mniej sztampowe niż kiełbaski z keczupem, ale dość proste i szybkie w przygotowaniu!

Pstrąg z cytryną i tymiankiem

Świeży pstrąg prosto z grilla, z masłem i świeżymi ziołami wprost rozpływa się w ustach. Cytryna dodaje smakowi dodatkowej wyrazistości. Danie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe i proste w wykonaniu.

Składniki dla jednej osoby: Pstrąg, pęczek świeżego tymianku, kilka plasterków cytryny, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ząbek czosnku;

Wykonanie: Umytego, osuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Do środka ryby wkładamy wymieszane z czosnkiem masło, tymianek i kilka plasterków cytryny. Owijamy folią aluminiową - jeśli mamy możliwość wcześniejszego przygotowania, możemy włożyć na godzinę do lodówki, żeby smaki mogły się "przegryźć". Ryby grillujemy około 20-30 minut.

Co możemy podać do pstrąga? Świetnie będą smakować małe grzanki z bagietki, które polane oliwą i ulubioną przyprawą (np. czombrem, bazylią) również możemy wrzucić na grilla. Pełnię szczęścia zapewnią zapieczone w folii ziemniaki.

Cukinia z farszem mięsno-warzywnym

Ta potrawa zachwyci niejedno podniebienie. Delikatna w smaku cukinia stanowi doskonała bazę dla dań nie za ciężkich, ale sycących. W tym przypadku także nieskomplikowanych.

Składniki: Mięso - np. wołowe (ok. 40 dag), cukinia, cebula, biała część pora, mała marchewka, papryka (np. żółta), przecier pomidorowy, oliwa, papryczka chili, sól, pieprz, rozmaryn, pietruszka, żółty ser, śmietana 18-procentowa.

Wykonanie: Umytą cukinię przecinamy na pół, a następnie wydrążamy warzywo. Przede wszystkim usuwamy pestki, pozostawiamy sporo miąższu. W kostkę kroimy cebulę i wrzucamy na rozgrzany olej do zeszklenie. Na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę, pora i startą marchew. Całość smażymy około 5 minut, cały czas mieszając. Osobno smażymy - przez około 10 minut - mięso. Następnie mieszamy je z warzywami i doprawiamy: kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, papryczką chili, świeżym rozmarynem, solą, pieprzem i natką pietruszki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ok. 2 łyżek śmietany. Cukinię napełniamy farszem, posypujemy ją tartym serem, owijamy folią i wkładamy na grilla. Pozostawiamy ją tam przez około 20-30 minut.