Grillowa klasyka - ziemniaki z rusztu, ale podane z twarożkiem. Jeszcze nie próbowałeś? Proste połączenie, ale bardzo efektowne w smaku.

Składniki:

- 0,5 kg ziemniaków

- 250 g twarogu

- pęczek szczypiorku

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Na ruszt można wrzucić każdą odmianę białych ziemniaków - nadają się do pieczenia w skórce. Wcześniej musimy je tylko dokładnie oczyścić. 

Ziemniaki kroimy na pół, oprószamy solą i pieprzem. Owijamy w folię, pieczemy w żarze, aż zmiękną, przez około 45 minut. Jeśli chcemy uzyskać efekt chrupiącej skórki, po tym czasie smarujemy ziemniaki olejem i znów wkładamy na ruszt. 

W tym czasie przygotowujemy twarożek: w miseczce rozdrabniamy ser, solimy, dodajemy pieprz i dokładamy posiekany szczypiorek. Takim twarożkiem dekorujemy połówki ziemniaków. 

(mal)