Awantura o witaminy rozpętała się w brytyjskiej prasie. Gazety cytują wyniki prowadzonych w Danii badań, które wskazują na to, że pastylki zawierające takie przeciwutleniacze jak witamina A, E, czy beta karoten nie tylko nie przedłużają nam życia, ale... mogą je skrócić. Producenci preparatów witaminowych podważają wiarygodność tych doniesień, a nawet uczciwe intencje jej autorów...

Autorzy pracy opublikowanej na łamach "The Cochrane Library" podkreślają, że analiza danych, obejmujących 230 tysięcy przypadków opisanych w 67-miu pracach naukowych, bez wątpienia wskazuje, że witaminy w pastylkach nie pomagają, a nawet mogą zaszkodzić.

Jednego z autorów badań, doktora Christiana Gluuda z Kopenhagi zapytałem, co dokładnie udało się w sprawie przeciwutleniaczy ustalić:

Zapytałem dr Gluuda, czy nie dziwi go rozgłos towarzyszący tej sprawie:

Co można radzić osobom, które zażywają preparaty witaminowe?

Tak czy inaczej, rozsądek jest najważniejszy... I dieta z naturalnymi witaminami w owocach i warzywach, które na pewno są zdrowe.