Degustacją i wspólnym pieczeniem zaczął się w Warszawie Festiwal Chlebów Świata. Można zobaczyć i zjeść pieczywo staropolskie, ale też włoską piadę, turecką pitę oraz chleby z Australii i Oceanii czy Bułgarii.

W ramach festiwalu odbywają się piekarnicze prezentacje, które będą realizowane co godzinę w kilkunastu salach lekcyjnych w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego w Warszawie. Odwiedzając te "laboratoria piekarnicze" można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków, tajemnice piekarzy z Chin, Indonezji i Syrii.

Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa w Piekarni Domowej oraz ekologicznego wędzenia wędlin zapewnionego przez ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. W salach lekcyjnych zamienionych na Laboratoria Piekarnicze co godzinę będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio-pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata. Na wystawie Chlebów Świata będzie można zobaczyć też chleb kosmonautów.

Wszystkie Chleby Świata będzie można zobaczyć w Warszawie do niedzieli. Wstęp na festiwal jest bezpłatny.

(bs)