Człowiek źle znosi silne zmiany temperatury. Są organizmy znacznie od nas lepsze. Choćby, żyjący na Alasce chrząszcz (Upis ceramboides), który potrafi przetrwać nawet w 70-stopniowym mrozie. Naukowcy odkryli na czym polega jego sekret.

Naukowcy z Uniwersytetu Alaski i University of Notre Dame odkryli właśnie w jego organizmie, nieznaną wcześniej cząsteczkę, która przeciwdziała zamarzaniu. Inaczej, niż w przypadku dotychczas rozpoznanych naturalnych substancji o podobnym działaniu, nie zawiera ona żadnego białka. Jak pisze czasopismo "Proceedings of the National Academy of Sciences", cząsteczka o nazwie xylomannan zbudowana jest z cukrów i kwasów tłuszczowych. Prawdopodobnie działa inaczej i w innym miejscu komórek, niż te znane dotychczas. Dzięki niej, w organizmie chrząszcza nie dochodzi w niskiej temperaturze do krystalizacji wody, która mogłaby bezpowrotnie zniszczyć komórki. Trudno powiedzieć do czego w praktyce to odkrycie może nam się przydać, chyba że ktoś znaldzie sposób taniej produkcji xylomannanu i... posypie nim drogi.