A niech to gęś kopnie! - Tak trudno jest wybrać spośród wykwintnych i zaskakujących propozycji łódzkiego Festiwalu Dobrego Smaku w świątecznej odsłonie. Jesienna edycja Festiwalu, to doskonały sposób, aby rodzinnie uczcić Święto Niepodległości. Na restauracyjnych stołach od dziś (10 listopada) do niedzieli (13 listopada) pojawią się dania z gęsiny i kaczek oraz deserów z jabłek.

W czasie trwania wydarzenia "Smakujemy Niepodległość" smakoszy z pewnością przyciągnie staropolska brukwiowa na gęsinie czy marynowana w ziołach pierś z polskiej owsianej gęsi, podawana z dyniowym risotto, pieczonymi śliwkami w miodzie, smażonymi rydzami oraz dressingiem śliwkowym z kiełkami groszku.

 Ósma edycja wydarzenia zaczyna się dziś (10 listopada), a zakończy w niedzielę (13 listopada).

"Gęś kopnie" - to nazwa jednego z festiwalowych dań, które opiera się na konfitowanym udzie z gęsi. Do tego jest podawany panierowany pęczak z wątróbką gęsią, sos śliwkowy, puree ziemniaczane z lubczykiem oraz karmelizowana szalotka.

Wśród zup pysznymi propozycjami są: rosół z gęsiny z własnoręcznie robionym makaronem czy aromatyczna zupa gotowana na gęsinie, włoszczyźnie i cebuli podawana z brukwią, szarpaną gęsiną, marchewką i natką pietruszki.

Kaczka także nie zostaje w tyle, bo można ją zjeść "na różowo" i podawany jest do niej demi glace z nutą cydru, chutney gruszkowy oraz cepelin z konfitowanym mięsem kaczki.

Na deser warto wybrać się do restauracji, która będzie kusiła pieczonymi jabłkami z miętą pod kruszonką z lodami waniliowymi. Natomiast wielbiciele nowoczesnych deserów może zaskoczyć ciastko cygaretkowe z temperowaną czekoladą i korzennym prażonym jabłkiem.

"Smakować Niepodległość" można w Łodzi od dziś do niedzieli, a specjalne dania przygotowało 15 restauracji. Ceny dań głównych zaczynają się od 20 zł, a deserów od 18 zł.