W przyszłym roku będzie gotowa niewielka linia do przemysłowego wytwarzania ekologicznego oleju rzepakowego o wysokich właściwościach zdrowotnych. Chcą ją uruchomić naukowcy z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie.

Olej ma być przeznaczony wyłącznie do sałatek. Mamy już część urządzeń, gotowy jest silos na rzepak o pojemności siedmiu ton, linia ruszy w lutym lub marcu przyszłego roku - powiedział kierujący projektem, profesor Jerzy Tys z lubelskiego instytutu PAN.

Koszty budowy linii produkcyjnej w wysokości 5,8 mln zł zostaną pokryte z unijnego programu Innowacyjna Gospodarka. Wysokie walory zdrowotne w oleju ma zapewniać ekologiczna uprawa rzepaku oraz specjalne warunki produkcji. Silos do przechowywania ziaren rzepaku będzie chłodzony i wypełniony azotem, a olej tłoczony na zimno, bez dostępu tlenu i światła.

Jak tłumaczy profesor Tys chodzi o to, żeby zachować w oleju cenne dla zdrowia związki, które są w nasionach rzepaku - karotenoidy, tokoferole, sterole. Nazywa się je wymiataczami wolnych rodników, pomagają ustrzec się przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory, choroby serca, choroba Parkinsona.