Od poniedziałku restauracje i kawiarnie są znowu otwarte dla klientów. Właściciele lokalów muszą jednak stosować zasadę 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego. Można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane mają być wszelkie dodatki takie jak cukier, serwetki czy wazoniki.


Od 18 maja bary, kawiarnie i restauracje są otwarte. Były zamknięte w związku z epidemią koronawirusa. Od dziś otwarte zostają także strefy gastronomiczne (food court), zarówno na miejscu jak i na wynos.

Według zaleceń rządu, właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały one zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet.

Właściciele lokali muszą zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.

Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.

Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po wyjściu gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

Według wytycznych, odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).