Karp w różnej postaci i potrawy z kapustą będą dominowały na stołach wigilijnych na pograniczu polsko-litewskim. Jedna z potraw to fafarneski, po litewsku nazywane kucziukai.

Litwini mają podobne potrawy wigilijne jak Polacy. W Puńsku, gdzie Litwini stanowią 80 procent społeczeństwa, karpia przyrządza się ze śmietaną i pieczarkami albo w buraczkach. Jest także karp w galarecie. Jedna z postnych potraw to wigilijne gołąbki. Farsz składa się z kiszonej kapusty z grzybami, które są zawinięte w liście świeżej kapusty.

Na stołach u polskich Litwinów pojawia się także rosół z okonia, śledź w kapuście, groch z kapustą i ziemniakami, owsiany kisiel z owocami oraz salamokas, czyli postna zupa z cebuli, ziemniaków i kwaszonych ogórków.

Poza tym na każdym stole obowiązkowo muszą znaleźć się kucziukai - drobne ciasteczka drożdżowe przyprawione makiem i miodem. Polacy nazywają je różnie - fafarneskami lub łazankami.

Litwini sami szacują, że w Polsce żyje ich kilkanaście tysięcy. Według spisu ludności z 2002 roku, jest ich nad Wisłą blisko 6 tysięcy. Najwięcej żyje ich w gminie Puńsk w powiecie sejneńskim.