Groźny szczep bakterii EHEC, który rozprzestrzenił się w Europie, pojawił się w Niemczech 10 lat temu. Wtedy bakterię wykryto u rodzeństwa z Kolonii. Taką informację przekazały lokalne media, powołując się na Instytut w Hamburgu. Naukowcy przypuszczają, że od tamtej pory bakteria wzmocniła odporność na antybiotyki, stąd rosnąca liczba zachorowań.

W Niemczech zachorowało już 1500 osób, kilkanaście z nich zmarło. Najbardziej dotknięte falą zachorowań są północne regiony kraju.

Bakteriolodzy nie są na razie w stanie określić źródła tej epidemii. Wiadomo, że EHEC jako bakteria jelitowa pojawia się w odchodach ludzi i zwierząt, a przenoszona jest na owocach i warzywach, w świeżym mleku czy surowym mięsie, najczęściej wołowinie.

Jedyny ujawniony na razie ślad to stołówka w firmie audytorskiej we Frankfurcie nad Menem. Do szpitali trafiło kilkanaście osób, które zjadły tam posiłek.