W ciąży warto pić tran, jeść ryby i nabiał, bo to bogate źródła witaminy D. Niedobór tego składnika może kobietę narazić na cesarskie cięcie. Uczeni z Boston University School of Medicine i Boston Medical Center odkryli, że ciężarne kobiety, które mają niedobór witaminy D, mają większą szansę na urodzenie dziecka przez cesarskie cięcie.

W trakcie dwuletniego badania obserwowano 235 kobiet, z których 43 (17 proc.) miało cesarskie cięcie. Dowiedziono, że 28 proc. ciężarnych z niedoborem witaminy D miało ten zabieg, w porównaniu do 14 proc. tych, które niedoboru nie wykazywały.

Kobiety ze zbyt niskim poziomem witaminy D miały prawie czterokrotnie wyższe prawdopodobieństwo cesarskiego cięcia niż inne - powiedział autor badania lekarz medycyny Michael Holick. Jedną z możliwych przyczyn tego stanu jest fakt, że niedobór witaminy D łączy się z osłabieniem mięśni.

(PAP Life)