Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady pomaga obniżyć ryzyko chorób serca - informują naukowcy w piśmie "Archives of Internal Medicine". Badania, które przeprowadzono na grupie kobiet powyżej 70. roku życia, wykazały, że jedzenie gorzkiej czekolady zapobiega m.in. niedokrwieniu.

Jak zauważa autor badań dr Joshua Lewis ze Szpitala Sir Charlesa Gairdnera w Australii, korzystny wpływ był zauważalny już przy niewielkiej ilości spożywanej czekolady. Otrzegamy jednak przed regularnym konsumowaniem produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Nasze wyniki są związane raczej z umiarkowaną niż częstą konsumpcją - mówi naukowiec.

Wraz ze swoim zespołem Lewis zebrał dane na temat spożycia czekolady wśród 1216 starszych kobiet. Połowa z nich jadła mniej niż jedną porcję czekolady tygodniowo. W tej grupie prawie 90 proc. kobiet w ciągu 10 lat trwania obserwacji trafiło do szpitala, bądź zmarło z powodu chorób serca. Wśród kobiet, które jadły czekoladę częściej niż raz w tygodniu było to tylko 65 proc.

O potencjalnych korzyściach płynących z delektowania się czekoladą świadczą również wyniki poprzednich analiz. Włoscy naukowcy zauważyli bowiem, że regularne jej spożywanie może redukować stany zapalne związane z chorobami układu krążenia.