Brytyjscy uczeni potrzebują stu czterdziestu kobiet, które w ciągu roku jadłyby codziennie gorzką czekoladę. Chcą na nich sprawdzić właściwości flawonoidów z ziaren kakaowca. Ale uwaga – nie każda pani może wziąć udział w tym eksperymencie@

Ochotniczki muszą być po menopauzie i cierpieć na cukrzycę. Przeprowadzając ten eksperyment uczeni zamierzają sprawdzić, czy czekolada spożywana regularnie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Ustalą także, w jaki sposób wpływa ona na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Panie zajadać się będą czekoladą nie byle jaką: będzie ona bogata we flawonoidy, a wyprodukuje ją specjalnie na rzecz badania renomowana belgijska firma cukiernicza.

Niestety zgłoszenia kobiet, które przepadają za czekoladą mleczną nie będą brane pod uwagę, bowiem interesujące naukowców substancje występują wyłącznie w czekoladzie gorzkiej.