W ślad za turystami w góry ruszyła Inspekcja Handlowa. Jej przedstawiciele będą intensywnie kontrolować bary i restauracje, bo to jedyny sposób, by utrzeć nosa nieuczciwym sprzedawcom. Inspekcja opublikowała też właśnie wyniki wakacyjnych kontroli.

Jak się okazuje, uczciwego restauratora ze świecą szukać. Inspektorzy niemal wszędzie, gdzie się pojawili, znaleźli nieprawidłowości - głównie brak jadłospisu i cennika, zaniżanie wag potraw lub ważenie ich razem z tacką, a także zastępowanie droższych produktów tańszymi. Przykład - pstrąg z potoka, który tak naprawdę został kupiony w hodowli ryb. Nieuczciwi sprzedawcy korzystają z okazji, by oszukać klientów - przyznaje w rozmowie z reporterką RMF FM Agnieszką Witkowicz Dariusz Łomowski z Inspekcji Handlowej:

Inspektorzy już kontrolują górskie bary, a swoje działania nasilą w czasie ferii zimowych.