Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia. Taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego - podkreślają Banki Żywności.

Banki Żywności to organizacje charytatywne, których celem jest uświadamianie skali i skutków marnowania jedzenia i zagospodarowanie żywności. Szacuje się, że jedna trzecia żywności jest wyrzucana do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych - mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności, która co roku prowadzi przedświąteczną zbiórkę żywności dla potrzebujących.

Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności - szczególnie w okresie świąt - są zbyt duże zakupy. W badaniach zrealizowanych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności w 2009 r. wskazało na nie aż 41 proc. respondentów. Kolejne powody to zakup produktu złej jakości (29 proc.), przegapienie terminu do spożycia (28 proc.) oraz złe przechowywanie (27 proc.).

Banki żywności są pośrednikiem między darczyńcami produktów spożywczych a ok. trzema tysiącami organizacji pomocowych. Tą drogą z ich pomocy korzysta ok. miliona osób w Polsce. W tegorocznej przedświątecznej zbiórce zebrano w całej Polsce ponad 620 produktów spożywczych.