Młode warzywa są w tym roku droższe o co najmniej 10 proc. Jest ich też mniej z powodu niesprzyjającej pogody - chłodów i opadów deszczu. Pietruszka kosztuje dwa razy tyle co w czerwcu rok temu. Dwukrotnie droższa jest też kapusta. Więcej o 20-30 proc. trzeba zapłacić za selery, rzodkiewkę, sałatę, fasolkę szparagową czy pomidory spod osłon.

Droższe są ziemniaki też - kilogram kosztuje 1,3-1,8 zł, a rok temu 0,35-045 groszy. Nie zmieniła się cena ogórków (za kilogram trzeba zapłacić 1,2-1,8 zł), cebuli (2,0-2,5 zł za kilo) czy młodej marchewki (1,5-1,85 za kilogram). Pomidory kosztują mniej więcej tyle samo co rok temu, czyli 3-4 zł.

Sporym zainteresowaniem cieszą się warzywa sezonowe - fasolka szparagowa (10-12 zł/kg), brokuły (2-2,5 zł szt.), młode warzywa w pęczkach oraz "zielenina" - natka pietruszki, szczypiorek, koperek, szpinak, szczaw.

Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej szacuje, że w tym roku zbiory warzyw mogą być o 7-8 proc. niższe niż w ubiegłym roku. Mniej będzie np. warzyw strączkowych - fasolki szparagowej, bobu czy groszku.

Rocznie - jak wynika ze statystyk Instytutu - Polak zjada ok. 100 kg tych warzyw. W 2005 r. było to 126 kg. Coraz częściej sięgamy po rzadsze w naszym kraju warzywa - np. bakłażany, cukinię, brokuły czy różne gatunki sałat czy ziół. Na to pozwolić sobie mogą jednak osoby bardziej zamożne.