Komisja Europejska planuje wprowadzić tzw. plan awaryjny. Ma to być mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe. Ma on zapewnić mieszkańcom UE bezpieczeństwo dostaw żywności na wypadek kryzysu np. epidemii. Do 3 maja zainteresowani mogą wypełnić ankietę, która pomoże w opracowaniu takiego planu.

Plan awaryjny (Contingency plan) ma powstać w ramach strategii "Od pola do stołu" (Farm to Fork F2F), stanowiącej część Europejskiego Zielonego Ładu - informuje Izba Zbożowo-Paszowa powołując się na unijne dokumenty.

Założeniem tego planu jest poprawa stanu gotowości na wszelkie rodzaje kryzysów, które mogłyby istotnie wpłynąć na bezpieczeństwo żywnościowe w UE oraz koordynacja działań w różnych obszarach mających wpływ na system żywnościowy takich jak rolnictwo, rybołówstwo, bezpieczeństwo żywnościowe, siła robocza, zdrowie, kwestie transportu itd.

Działania te obejmują ustanowienie mechanizmu reagowania na kryzysy żywnościowe, który miałby być koordynowany przez Komisję z udziałem państw członkowskich, jak również stworzenie zestawu ogólnych wytycznych i zaleceń mających na celu poprawę koordynacji na szczeblu UE i państw członkowskich, uwzględniając wyniki pracy forum.

KE zbiera propozycje rozwiązań

KE obecnie zbiera propozycje rozwiązań w tym zakresie poprzez opublikowaną na stronach KE ankietę, którą wszyscy zainteresowani - podmioty działające w systemie żywnościowym UE - mogą wypełnić i przesłać do 3 maja br. Odpowiedzi posłużą do opracowania planu awaryjnego, który w sposób skuteczny zapewni bezpieczeństwo żywnościowe UE w sytuacjach kryzysowych.

Jak poinformowała Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, "plan awaryjny" został zaprezentowany na ubiegłotygodniowym posiedzeniu unijnych organizacji rolniczych Copa. Zdaniem polskich organizacji należących do Copy, ustanowienie takiego planu kryzysowego jest bardzo ważne szczególnie dla polskich rolników, którzy są znaczącymi eksporterami żywności, a wszelkie problemy z jej sprzedażą odbijają się na krajowym rynku w postaci spadku cen skupu.

Według Komisji Europejskiej bezpieczeństwo żywnościowe UE musi być zapewnione w każdej sytuacji, a zwłaszcza w czasach kryzysu. Oznacza to, że dostawy żywności muszą być wystarczająco duże, zróżnicowane i bezpieczne, a dostarczana żywność ma być zdrowa i bogata w składniki odżywcze, przystępna cenowo i zrównoważona. Chociaż dostawy żywności nigdy nie były zagrożone w czasie pandemii Covid-19, pojawiły się pewne niebezpieczeństwa np. zakłócenia międzynarodowych łańcuchów dostaw.