Reklama

  • Kulinarna Lista Przebojów RMF FM i RMF24: Kuchnia lubuska

    Sobota, 14 lipca 2012 (09:55)

    Kuchnia lubuska to wspaniała mieszanka tradycji staropolskiej oraz kresowej, w której historia przeplata się ze współczesnością. Ten rejon zawdzięcza swój wyjątkowy zlepek kulinarny ludziom, którzy przenosząc się tu po wojnie, przywieźli swe smaki z całej Polski. Kuchnia lubuska słynie z runa leśnego, zwłaszcza grzybów. Jej markowymi produktami są miód i wino.

    Zdjęcie

      Lubuska kaczka faszerowana /Krystyna Józefowska
      Lubuska kaczka faszerowana
    /Krystyna Józefowska

    Produkty tradycyjne

    Zdjęcie

    Schab tradycyjny słubicki
    /
    Schab tradycyjny słubicki - jego receptura została przywieziona przez polską ludność przesiedloną z Kresów Wschodnich na ziemie lubuskie w XIX wieku. Mięso na schab słubicki pozyskiwane jest głównie ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej od hodowców z terenów ziemi lubuskiej. Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle pracochłonne, dlatego mieszkańcy lubuskiego przygotowują ją głównie na specjalne okazje - m.in. Boże Narodzenie czy wesela.

    Zdjęcie

    Kapusta kwaszona nadnotecka
    /
    Kapusta kwaszona nadnotecka - tradycja jej produkcji kapusty kwaszonej we wsi Lipki Wielkie sięga lat sięga lat 60. Początkowo kapustę kwaszono tam tylko na własne potrzeby. Z biegiem lat, gdy powierzchnie upraw w tym rejonie wzrosły, zorganizowano we wsi skup warzyw, a następnie zajęto się na większą skalę produkcją kapusty kwaszonej. Odmiana kapusty białej "Kamienna głowa" używanej najczęściej do kwaszenia, uprawiana jest w tym regionie od 40 lat. Gleby potorfowe jak i mikroklimat Doliny Noteci nadają kapuście kwaszonej nadnoteckiej niepowtarzalny smak.

    Reklama

    Zdjęcie

    Strudel
    /
    Strudel (strucla) - to duże, podłużne pieczywo, zawijane i nadziewane makiem, serem z cynamonem, marmoladą lub jabłkami. Na przekroju ciasto ma wygląd zbliżony do rolady. Z kolei jego zewnętrzny kształt przypomina wałek.

    Zdjęcie

    Paska Bukowińska
    /
    Paska Bukowińska (Pascha, Chleb Bukowiński) - Podobnie jak strudel jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich, którzy w XIX wieku wyemigrowali na wschód Karpat do Bukowiny Rumuńskiej. W latach 1945-1946 górale czadeccy wrócili w ojczyste strony i osiedlili się w zwartych grupach na Ziemiach Odzyskanych. Kontynuują oni tradycje regionalne i folklor swoich ojców, dziadów i pradziadów. Paska jako chleb weselny służący do błogosławieństwa pary młodej znajduje się na zdjęciach rodzinnych sprzed ponad 50 lat.

    Lubuskie wino gronowe - Ziemie obecnego województwa lubuskiego od kilkuset lat słynęły z upraw winorośli, a o stolicy winiarstwa w Zielonej Górze mówiły kroniki już w 1314 r., choć z badań archeologicznych wiadomo, że tradycje winiarskie Zielonej Góry i okolic sięgają XII w. Wielowiekowa tradycja uprawy winorośli zrodziła różne obyczaje, m.in. obyczaj winobrania. Wiązał się on ze zbiorem w winnicach, czemu towarzyszyła huczna zabawa. Na ratuszowej wieży wieszano wieniec, który był sygnałem rozpoczęcia święta, biły również kościelne dzwony. Wszyscy udawali się do winnic i zbierali kiście winogron, aby zdążyć przed deszczami i nagłymi przymrozkami, które często nawiedzały Zieloną Górę. Obecnie Zielona Góra nadal kojarzona jest ze świętem winobrania, mimo że długo nie było w okolicach dużych, towarowych winnic. Od kilku lat zaczęły jednak się odradzać. Winiarze strzegą swoich przepisów, ale...

    Kulinarna Lista Przebojów RMF FM i RMF24 - Smakołyki z lubuskiego

    liczba zdjęć: 10

    Potrawy regionalne:

    Zdjęcie

    Farszówki jenińskie
    /
    Farszówki jenińskie - pierożki z soczewicą. Przepis z rodzinnego Podlasia do Jenina pod Gorzowem Wlkp. przywiozła i "doprawiła" Pani Regina Zagrywyj. Teraz ten przepis opanował cały Jenin, a za sprawa pań z tej miejscowości znany jest już nie tylko w Lubuskiem, ale nawet i zagranicą.

    Reneta landsberska - Landsberg to niemiecka nazwa Gorzowa Wlkp. Za niemieckich czasów miasta rozkwitła uprawa jabłoni, której nazwa została do dziś. Jej owoce są najlepsze do szarlotki.

    Zdjęcie

    Gołąbki na liściach winogronowych
    /RMF FM
    Gołąbki na liściach winogronowych - Gołąbki pojawiły się wraz z odradzaniem się winiarstwa i weszły na stoły głównie południowej części Lubuskiego. Można je przygotowywać zarówno ze świeżych, jak i ukiszonych liści winogronowych.

    Zdjęcie

    Zupa niebecz z kapustą
    /
    Zupa niebecz z kapustą - potrawa typowa dla Regionu Kozła, czyli pogranicza południowego Lubuskiego i Wielkopolski. Zupa zabielana z widocznymi małymi oczkami tłuszczu, kawałkami ziemniaków, włoszczyzny i mięsa oraz listkami pietruszki.

    Lubuska kaczka faszerowana - kolejna potrawa, o której sławę smaku dbają gospodynie z Jenina.

    Kulinarna Lista Przebojów RMF FM i RMF24 - Smakołyki z lubuskiego

    liczba zdjęć: 10
      • Schab tradycyjny słubicki
      • Kapusta kwaszona nadnotecka
      • Strudel
      • Paska Bukowińska
      • Lubuskie wino gronowe
      • Farszówki jenińskie
      • Reneta landsberska
      • Gołąbki na liściach winogronowych
      • Zupa niebecz z kapustą
      • Lubuska kaczka faszerowana
    Nie zaznaczono żadnej odpowiedzi !

    Który ze specjałów kuchni województwa lubuskiego jest Twoim zdaniem najsmaczniejszy?

    • Schab tradycyjny słubicki
      11%
    • Kapusta kwaszona nadnotecka
      6%
    • Strudel
      8%
    • Paska Bukowińska
      3%
    • Lubuskie wino gronowe
      10%
    • Farszówki jenińskie
      6%
    • Reneta landsberska
      1%
    • Gołąbki na liściach winogronowych
      23%
    • Zupa niebecz z kapustą
      7%
    • Lubuska kaczka faszerowana
      25%
    głosów: 71

    Artykuł pochodzi z kategorii: Polska

Reklama

Skomentuj artykuł: Kulinarna Lista Przebojów RMF FM i RMF24: Kuchnia lubuska

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz
Mruk

~Mruk -

Zapomnieliście o jednym z ważniejszych miejsc, a mianowicie BROWAR WITNICA, który zajmuje się wyrobem wspaniałego PIWA w wielu oryginalnych smakach, które uwielbiam! Faktem jest, że nie jest tak nagłośnione jak wino gronowe, ale wg mnie produkt ten powinien też się znaleźć na tej liście. Pozdrawiam

Malgo

~Malgo -

Ale mamy powyżej bogate MENU ale jak widzę bez MAKARONÓW! Jeżeli MAKARONY a'la bolonaise to tylko w Sądzie w Rawiczu przygotowywane przez byłą kierownik Sekretariatu Cywilnego Elżbietę Nowak - alle już się przejechała na włoskich makaronach bo spadła z krzesełka kierownik Sekretariatu Cywilnego a pan SSR Gibasiewicz zapewne przeszedł na DIETĘ OCZYSZCZAJĄ którą Mu każdego obecnie dnia zapewne funduje jego własna KATECHETKA czyli ŻONA!Co pan SSR Gibasiewicz porabia po odwieszeniu? Bo jak zauważyłam tu w Rawiczu SSR Maciaszek stąpa w stronę Sądu w Rawiczu ale słyszałam że kiepsko informuje ludzi o tym co i jak powinni składać do Sądu a co robią w Sądzie w Rawiczu pracownice pani SSR Maciaszek?pani Janiak i pani Rabura? za co biorą pieniądze w Sądzie w Rawiczu? Zapewne mogą w ten sposób znaleźć się albo POD KRESKĄ albo nad KRESKĄ!Czy ktoś prześledził łażenie pieniądze w Sadzie w Rawiczu PO KONTACH? czemu byłi członkowie z Kolegium d)s Wykroczeń w Rawiczu tak długo musieli czekać na pieniądze? o działo się w tym czasie z pieniędzmi Sądu w Rawiczu - amożę pracowały na OPROCENTOWANYM koncie Sądu tak by następnie pani SSR Maciaszek mogła coś oddać jeszcze do Okręgu w Poznaniu?

sophie

sophie -

Wspaniale potrawy .Juz mam smaka na kaczke faszerowana .