Kuchnia lubuska to wspaniała mieszanka tradycji staropolskiej oraz kresowej, w której historia przeplata się ze współczesnością. Ten rejon zawdzięcza swój wyjątkowy zlepek kulinarny ludziom, którzy przenosząc się tu po wojnie, przywieźli swe smaki z całej Polski. Kuchnia lubuska słynie z runa leśnego, zwłaszcza grzybów. Jej markowymi produktami są miód i wino.

Produkty tradycyjne

Zdjęcie

Schab tradycyjny słubicki
/
Schab tradycyjny słubicki - jego receptura została przywieziona przez polską ludność przesiedloną z Kresów Wschodnich na ziemie lubuskie w XIX wieku. Mięso na schab słubicki pozyskiwane jest głównie ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej od hodowców z terenów ziemi lubuskiej. Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle pracochłonne, dlatego mieszkańcy lubuskiego przygotowują ją głównie na specjalne okazje - m.in. Boże Narodzenie czy wesela.

Zdjęcie

Kapusta kwaszona nadnotecka
/
Kapusta kwaszona nadnotecka - tradycja jej produkcji kapusty kwaszonej we wsi Lipki Wielkie sięga lat sięga lat 60. Początkowo kapustę kwaszono tam tylko na własne potrzeby. Z biegiem lat, gdy powierzchnie upraw w tym rejonie wzrosły, zorganizowano we wsi skup warzyw, a następnie zajęto się na większą skalę produkcją kapusty kwaszonej. Odmiana kapusty białej "Kamienna głowa" używanej najczęściej do kwaszenia, uprawiana jest w tym regionie od 40 lat. Gleby potorfowe jak i mikroklimat Doliny Noteci nadają kapuście kwaszonej nadnoteckiej niepowtarzalny smak.

Zdjęcie

Strudel
/
Strudel (strucla) - to duże, podłużne pieczywo, zawijane i nadziewane makiem, serem z cynamonem, marmoladą lub jabłkami. Na przekroju ciasto ma wygląd zbliżony do rolady. Z kolei jego zewnętrzny kształt przypomina wałek.

Zdjęcie

Paska Bukowińska
/
Paska Bukowińska (Pascha, Chleb Bukowiński) - Podobnie jak strudel jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich, którzy w XIX wieku wyemigrowali na wschód Karpat do Bukowiny Rumuńskiej. W latach 1945-1946 górale czadeccy wrócili w ojczyste strony i osiedlili się w zwartych grupach na Ziemiach Odzyskanych. Kontynuują oni tradycje regionalne i folklor swoich ojców, dziadów i pradziadów. Paska jako chleb weselny służący do błogosławieństwa pary młodej znajduje się na zdjęciach rodzinnych sprzed ponad 50 lat.

Lubuskie wino gronowe - Ziemie obecnego województwa lubuskiego od kilkuset lat słynęły z upraw winorośli, a o stolicy winiarstwa w Zielonej Górze mówiły kroniki już w 1314 r., choć z badań archeologicznych wiadomo, że tradycje winiarskie Zielonej Góry i okolic sięgają XII w. Wielowiekowa tradycja uprawy winorośli zrodziła różne obyczaje, m.in. obyczaj winobrania. Wiązał się on ze zbiorem w winnicach, czemu towarzyszyła huczna zabawa. Na ratuszowej wieży wieszano wieniec, który był sygnałem rozpoczęcia święta, biły również kościelne dzwony. Wszyscy udawali się do winnic i zbierali kiście winogron, aby zdążyć przed deszczami i nagłymi przymrozkami, które często nawiedzały Zieloną Górę. Obecnie Zielona Góra nadal kojarzona jest ze świętem winobrania, mimo że długo nie było w okolicach dużych, towarowych winnic. Od kilku lat zaczęły jednak się odradzać. Winiarze strzegą swoich przepisów, ale...

Potrawy regionalne:

Zdjęcie

Farszówki jenińskie
/
Farszówki jenińskie - pierożki z soczewicą. Przepis z rodzinnego Podlasia do Jenina pod Gorzowem Wlkp. przywiozła i "doprawiła" Pani Regina Zagrywyj. Teraz ten przepis opanował cały Jenin, a za sprawa pań z tej miejscowości znany jest już nie tylko w Lubuskiem, ale nawet i zagranicą.

Reneta landsberska - Landsberg to niemiecka nazwa Gorzowa Wlkp. Za niemieckich czasów miasta rozkwitła uprawa jabłoni, której nazwa została do dziś. Jej owoce są najlepsze do szarlotki.

Zdjęcie

Gołąbki na liściach winogronowych
/RMF FM
Gołąbki na liściach winogronowych - Gołąbki pojawiły się wraz z odradzaniem się winiarstwa i weszły na stoły głównie południowej części Lubuskiego. Można je przygotowywać zarówno ze świeżych, jak i ukiszonych liści winogronowych.

Zdjęcie

Zupa niebecz z kapustą
/
Zupa niebecz z kapustą - potrawa typowa dla Regionu Kozła, czyli pogranicza południowego Lubuskiego i Wielkopolski. Zupa zabielana z widocznymi małymi oczkami tłuszczu, kawałkami ziemniaków, włoszczyzny i mięsa oraz listkami pietruszki.

Lubuska kaczka faszerowana - kolejna potrawa, o której sławę smaku dbają gospodynie z Jenina.

    • Schab tradycyjny słubicki
    • Kapusta kwaszona nadnotecka
    • Strudel
    • Paska Bukowińska
    • Lubuskie wino gronowe
    • Farszówki jenińskie
    • Reneta landsberska
    • Gołąbki na liściach winogronowych
    • Zupa niebecz z kapustą
    • Lubuska kaczka faszerowana
Nie zaznaczono żadnej odpowiedzi !

Który ze specjałów kuchni województwa lubuskiego jest Twoim zdaniem najsmaczniejszy?

  • Schab tradycyjny słubicki
    33%
  • Kapusta kwaszona nadnotecka
    4%
  • Strudel
    8%
  • Paska Bukowińska
    3%
  • Lubuskie wino gronowe
    9%
  • Farszówki jenińskie
    4%
  • Reneta landsberska
    1%
  • Gołąbki na liściach winogronowych
    14%
  • Zupa niebecz z kapustą
    7%
  • Lubuska kaczka faszerowana
    17%
głosów: 136