Kulinarna Lista Przebojów to nowa wakacyjna akcja RMF FM i RMF24. Co tydzień będziemy przedstawiać Wam najlepsze potrawy z innego regionu Polski. Dziś prezentujemy produkty tradycyjne z Mazowsza. Dzięki, przepisom, które dla Was zebraliśmy, możecie sami przygotować sójkę mazowiecką i sorbet z jabłek grójeckich.

Sójka mazowiecka

Przepis Anny Kotuniak z Podcierni k. Mińska Mazowieckiego. W rodzinie autorki znany od przeszło 120 lat.

Składniki:

2 kg mąki,

4-5 łyżek oleju,

5 dag drożdży,

1 łyżeczka cukru, duża szczypta soli,

Farsz: 2 szklanki kaszy jaglanej, garść grzybów suszonych, boczek surowy i słonina, ok.25-30 dag, ok.1,2 kg kwaszonej kapusty "prosto z beczki", sól i pieprz do smaku.

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić letnią wodą, pozostawić w ciepłym miejscu "aż się poruszą", wlać do wymieszanej z olejem i solą mąki. Ciasto wyrabiać długo i dokładnie, aż będzie ostawać od ręki. Kaszę jaglaną ugotować na sypko.

Grzyby namoczyć na noc w wodzie i ugotować, a ostudzone pokroić w drobne w cienkie paseczki, podlać wodą, w której się moczyły i gotowały.

Kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać, przesmażyć na pokrojonym w kostkę boczku i słoninie.

Połączyć wszystkie składniki, poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki lub kwadraty, nakładać farszem, mocno skleić i upiec w piekarniku.

Dawniej piekło się "sójki" w niezbyt gorącym piecu chlebowym po wyjęciu z niego gotowych bochenków. Upieczone "sójki" należało nieco przestudzić, ale jeść jeszcze ciepłe, aby nie straciły aromatu i smaku. Można je było przechowywać ok. 2 tygodni i przed zjedzeniem odświeżać, zawijając w wilgotną, lnianą ściereczkę i odparowując na płycie kuchennej, albo w "duchówce".

W zimowe świąteczne wieczory do "sójek" gotowano kompot z suszonych owoców z dodatkiem macierzanki i kwiatu lipowego, posłodzony miodem.

Sorbet z jabłek grójeckich

Mniej kaloryczny niż lody, bardzo orzeźwiający w upalne dni. Przepis Katarzyny Sobiechowskiej-Szuchty, dziennikarki RMF FM i RMF24

Składniki:

4 jabłka,

3 łyżki miodu,

2 łyżki soku z cytryny,

2 łyżki cukru waniliowego,

pół łyżeczki mielonego cynamonu,

Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać miód, cukier i cynamon, skropić cytryną, zmiksować na gładką masę, zamrozić.