Po raz czwarty w stolicy Małopolski odbędzie się akcja "Przedświąteczny karp dla krakowian". Przez kilka dni w sześciu punktach miasta rozdawane będą porcje smażnego karpia, zupy grzybowej i kapusty z grochem. W sumie przygotowanych zostanie 10 ton jedzenia.

Na akcję zapraszamy wszystkich - podkreśla wiceprezydent Krakowa Andrzej Kulig. To bardzo sympatyczne, kulinarne wprowadzenie w atmosferę świąteczną, przedsięwzięcie zupełnie niekomercyjne. Chcemy dzielić się z mieszkańcami potrawami charakterystycznymi dla świat: zupą grzybową i smażoną rybą - mówił. 

To nie jest akcja adresowana dla osób w potrzebie, ale trzeba sobie to wyraźnie powiedzieć, że gros z osób, które przychodzą skorzystać z poczęstunku, to osoby wymagające wsparcia albo szukające bliskości, kontaktu z drugim człowiekiem. Część z tych osób to osoby starsze, często z niepełnosprawnościami - zauważył dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie Witold Kramarz.

W tym roku trochę zmieniliśmy miejsca, żeby każdy łatwo mógł do nas dotrzeć. Nowe lokalizacje to pl. Inwalidów i Rynek Podgórski mówił Bartłomiej Szczoczarz z gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, z którym rozmawiał Marek Wiosło. 

Dodał, że przygotowanych zostało w sumie:  2 tony ryb, 3,5 tys. litrów  zupy grzybowej i 3,5 tony kapusty z grochem oraz 1 tona pieczywa.

Będzie to okazja nie tylko do skosztowania smacznych potraw, ale też do wspólnego śpiewania kolęd.

Akcja rozpocznie się na Małym Rynku, w poniedziałek 4 grudnia.

Poczęstunki zorganizowane w sześciu miejscach rozpoczną się o g. 16.00. Odbędą się:

  • poniedziałek, 4 grudnia - Mały Rynek
  • środa, 6 grudnia - Rynek Podgórski
  • piątek, 8 grudnia - rondo Mogilskie
  • poniedziałek, 11 grudnia - parking przy pętli tramwajowej "Kurdwanów P+R"
  • środa, 13 grudnia - plac Inwalidów
  • piątek, 15 grudnia - Nowohuckie Centrum Kultury.
Opracowanie: