Od soboty więcej osób będzie mogło podróżować środkami transportu zbiorowego. Po 15 maja limit ten jeszcze wzrośnie - wynika z rozporządzenia Rady Ministrów. Od 15 maja mogą być otwarte ogródki w restauracjach i innych stałych placówkach gastronomicznych.

Nowe zasady w podróżowaniu transportem publicznym określa rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, które w życie ma wejść w sobotę, 8 maja br.

Zgodnie z nim w całym kraju środkami transportu zbiorowego jak np. autobusami, tramwajami będzie mogła podróżować większa liczba osób, ale nadal z ograniczeniami.

Do 14 maja transport publiczny będzie mógł przewozić, w tym samym czasie, nie więcej osób niż wynosi 50 proc. liczby miejsc siedzących albo 30 proc. liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących, przy jednoczesnym pozostawieniu w pojeździe co najmniej 30 proc. miejsc siedzących niezajętych (obecnie to co najmniej 50 proc. miejsc siedzących niezajętych).

Od 15 maja dany środek transportu publicznego będzie mógł przewozić, w tym samym czasie, nie więcej osób niż wynosi 100 proc. liczby miejsc siedzących albo 50 proc. liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących, przy jednoczesnym pozostawieniu w pojeździe co najmniej 50 proc. miejsc siedzących niezajętych.

Od soboty, 8 maja, do 5 czerwca działalność będą mogły wznowić hotele - z wyjątkiem strefy restauracyjnej i welness&spa. W hotelach będzie obowiązywał jednak limit gości - max. 50 proc. zajętych pokoi.

Z kolei od 29 maja do 5 czerwca działalność będą mogły wznowić restauracje.

Lokale gastronomiczne będą musiały działać w ścisłym reżimie sanitarnym - maksymalnie 50 proc. obłożenia lokalu, a także zachowana bezpieczna odległość między stolikami i limit osób na stolik.

Do 5 czerwca targi, wystawy, kongresy i konferencje mogą odbywać się wyłącznie on-line.