Podczas gali wręczenia Złotych Globów zaproszeni goście wezmą udział w uroczystej kolacji. Po raz pierwszy w historii w menu znajdą się wyłącznie wegańskie potrawy.

Tegoroczna gala wręczenia Złotych Globów budzi niemal tyle samo emocji ze względu na nominowane do nagrody filmy, co na niezwykłe menu. Goście gali wezmą udział w tradycyjnej kolacji, która tym razem zaskakuje wyjątkową - wegańską - formułą. Organizatorzy gali argumentują swoją decyzję troską o środowisko.

W wegańskim menu znajdzie się: chłodnik ze złotych buraków, "przegrzebki" z boczniaków, risotto z dzikich grzybów, grillowana fioletowa i zielona brukselka oraz marchewka z kiełkami grochu. Deser o tajemniczej nazwie "wegańska opera" będzie bazował na piance nasączonej syropem kawowym i przekładanej ganache.

Jak podkreślają organizatorzy imprezy: wegańskie menu powstało w zaledwie dwa tygodnie. Pierwotnie na kolacji miały być podawane ryby i owoce morza, jednak podczas spotkania z Hollywoodzkim Stowarzyszeniem Prasy Zagranicznej, organizatorzy imprezy podjęli decyzję o zmianie formuły kolacji na wegańską.

Nie udajemy, że dzięki temu uratujemy planetę, ale roślinny posiłek to jest nasz sygnał, że jedzenie które zjadamy, sposób w jaki je produkujemy, jak się go pozbywamy również przyczynia się do kryzysu ekologicznego. Dlatego warto chociaż zwrócić na to uwagę - mówi Lorenzo Soria z Hollywoodzkiego Stowarzyszenia Prasy Zagranicznej, organizatora Złotych Globów.

Laureatów 77. Złotych Globów poznamy w nocy z niedzieli na poniedziałek.