Ministerstwo rolnictwa Niemiec poinformowało, że cofnięto wprowadzony w związku z aferą dioksynową zakaz sprzedaży produktów z trzech tysięcy gospodarstw hodujących drób i trzodę chlewną. Zakazem objętych jest nadal 1635 farm.

Minister rolnictwa Ilse Aigner spotkała się dziś z przedstawicielami hodowców drobiu i trzody chlewnej oraz producentów pasz, by rozmawiać z nimi o konsekwencjach skandalu.

W zeszłym tygodniu ujawniono, że od dziesięciu miesięcy do hodowców trafiały tony paszy zanieczyszczonej dioksynami. Większą niż dopuszczalna obecność tych rakotwórczych substancji stwierdzono w jajach oraz mięsie.

Prokuratura prowadzi dochodzenie przeciwko producentowi skażonych tłuszczów paszowych, firmie Harles und Jentsch ze Szlezwika-Holsztynu.

Organizacja bezpieczeństwa żywności Foodwatch poinformowała dziś, że z jej analiz wynika, iż źródłem zanieczyszczenia pasz były pozostałości zakazanych w Niemczech środków ochrony roślin. Chodzi o pentachlorofenol, który - według Foodwatch - stosowany jest w krajach Azji i Ameryki Południowej jako środek grzybobójczy w uprawie soi. W Niemczech pentacholofenol nie może być wykorzystywany od 1989 roku.