Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.

Według Reginy Sexton zachowane dokumenty świadczą o tym, że podstawą diety św. Patryka, który ewangelizował Irlandię, były produkty zbożowe i nabiał - zsiadłe mleko, doprawiane twarożki i sery dojrzewające. Otyłość nie była problemem w tamtych czasach, opierano się na sezonowych produktach, zdrowych i skromnych jak na dzisiejsze standardy - mówi badaczka z University College w Cork.

Po przyjeździe do Irlandii przyszły święty najprawdopodobniej jadł owsiankę, kaszę i mączne produkty. Na stół świętego trafiać mogły ryby: łosoś, pstrąg lub węgorz, a z mięs - wędzona wieprzowina. Jak na ironię, wiele z tych dostępnych wówczas pokarmów stało się dziś zdrową żywnością, oczywiście za odpowiednio wysoką cenę - dodaje Sexton.