Wyciąg z brokułów może chronić nas przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, zawartego w świetle słonecznym. Badania naukowców z Uniwersytetu Johns Hopkins pokazały, że zaczerwienienie skóry po wystawieniu jej na słońce jest znacznie mniejsze, jeśli wcześniej była smarowana wyciągiem z tych popularnych warzyw.

Ochronne działanie zapewnia zawarty w brokułach przeciwutleniacz, sulforafan. Jego działanie różni się od działania popularnych filtrów przeciwsłonecznych. Ich zadaniem jest pochłanianie promieniowania UV i nie dopuszczanie go do skóry. Sulforafan z kolei działa wewnątrz komórek skóry, wspomagając ich naturalny mechanizm obronny, chroniący przed niszczącym działaniem ultrafioletu. Co ciekawe, korzystne działanie takiej terapii utrzymuje się nawet przez kilka dni po zastosowaniu ekstraktu z brokułów.

Naukowcy podkreślają, że sulforafan może być ważnym narzędziem w walce z chorobami nowotworowymi skóry, często wywoływanymi przez nadmierne naświetlanie promieniami słonecznymi. Jego ochronne działanie dla naszej skóry silnie zależy jednak od czynników genetycznych i zwyczajów żywieniowych.