Dziś prawosławna Wielkanoc. Podobnie jak katolicy, wczoraj wyznawcy prawosławia święcili w świątyniach pokarmy, które dziś zjedli podczas uroczystego śniadania. Prawosławna Wielkanoc, czyli Pascha to czas spędzany przede wszystkim z rodziną.

Niedzielne śniadanie wielkanocne było u wielu prawosławnych pierwszym obfitym posiłkiem po tygodniu bardzo ścisłego postu, a dla niektórych nawet miesiącu bez spożywania mięsa. Dlatego w niektórych rodzinach rozpoczynało się bardzo wcześnie rano, od razu po powrocie z nocnych uroczystości w cerkwi.

Podobnie jak u katolików, śniadanie wielkanocne zaczyna się od dzielenia święconym jajkiem. Wśród wielu potraw, na stole jest też pascha - zwana też na Podlasiu paską - czyli mały słodki wypiek drożdżowy z bakaliami.

Zwykle malujemy jaja, chodzimy w gości kupujemy babki albo pieczemy sami. Tak aby to było zgodne z prawosławną tradycją, trzeba przygotować paschę prawosławną i malowane jaja - o prawosławnych tradycjach rosyjskiemu korespondentowi RMF FM opowiadali mieszkańcy Moskwy. Jak wygląda prawosławna Wielkanoc w stolicy Rosji? Posłuchaj relacji Przemysława Marca:

W Polsce dokładna liczba wyznawców prawosławia nie jest znana. Szacuje się, że jest ich prawie 600 tysięcy.