Letni sezon dopiero się rozkręca, a inspektorzy sanepidu już rozpoczęli intensywne kontrole w miejscowościach turystycznych. Sprawdzają, w jakich warunkach wypoczywają turyści. Jak informuje reporter RMF FM Michał Krasoń, największy nacisk położony zostanie na punkty gastronomiczne i miejsca noclegowe. Jest apel do turystów.

Inspektorzy szczególną uwagę zwracają na miejsca, które otwierają się sezonowo, czyli na przykład budki z lodami czy smażalnie ryb - ustalił Michał Krasoń.

To właśnie w takich lokalach w zeszłym roku inspektorzy stwierdzili prawie 2,5 tys. przypadków nieprawidłowości, które kończyły się mandatami, a nawet zamknięciem lokali. Sanepid nie próżnuje, a rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego apeluje, by także turyści zachowali czujność i zgłaszali zatrucia.

Idziemy gdzieś i widzimy, że jest tam po prostu brudno, pracownicy czy poziom ich higieny nie budzą naszego zaufania - z takiego obiektu nie korzystajmy - mówi RMF FM Marek Waszczewski, rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego. Jeżeli zjemy gdzieś i niestety poczujemy się źle, skontaktujmy się z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Oprócz lokali gastronomicznych inspektorzy sprawdzają również standardy sanitarne w miejscach noclegowych oraz jakość wody w kąpieliskach na terenie całego kraju. Wyniki badań wody można na bieżąco sprawdzać w serwisie kąpieliskowym na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sanepid przypomina - bezpieczeństwo podczas wypoczynku zależy także od naszej własnej ostrożności.

Opracowanie: