Niezwykły owoc przypominający kiwi o wdzięcznej nazwie Actinidia wyhodowany przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wkrótce trafi do polskich ogrodników. Owoce są bardzo smaczne i zdrowe - zachwalają warszawscy badacze.

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta), której owoce nazywane są zależnie od kraju, hardy kiwifruit, kiwiberry, kiwai, kiwibes czy minikiwi, była do tej pory sadzona jako roślina ozdobna w ogrodach. Jednak od pewnego czasu coraz częściej trafia na plantacje i to w wielu krajach Europy. Doskonale nadają się do uprawy ekologicznej.

Owoce te są dużo mniejsze niż owoce kiwi, mają gładką jadalną skórkę i można je jeść w całości. Jak zachwalają warszawscy naukowcy, owoce są smaczne i bardzo zdrowe; zawierają m.in. witaminę C, luteinę, polifenole oraz enzym proteolityczny - aktinidin. Aktinidia bardzo dobrze wpływa na prace układu pokarmowego i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.

Wkrótce na polskim rynku ogrodniczym pojawią się nowe odmiany owocu - ‘Bingo’, ‘Domino’ i ‘Lucy’. A wszystko dzięki zaangażowaniu naukowców z Katedry Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 

(MKam)