Różne rzeczy ludzie planują na koniec roku, a cóż dopiero, kiedy jest to równocześnie koniec wieku i tysiąclecia. Co mają ze sobą wspólnego blok w centrum miasta, materiał izolacyjny, pokarm dla rybek i tort? Jeśli myślicie, że nic - jesteście w błędzie.

Już po raz czwarty urząd miejski w Chorzowie rozstrzygnął konkurs na najlepszy wyrób i usługę w mieście. Na liście nagrodzonych znalazł się właśnie nowy budynek, producent izolacji oraz pokarmu dla ryb. Jednak najbardziej smakowitym laureatem został czteropiętrowy tort wielosmakowy. Najwyższe piętro tortu jest orzechowe, niżej jest rumowe, potem czekoladowe i wreszcie bakaliowe. Jak powiedział Marian Koczorek, szef cukierni, w której wyprodukowano nagrodzone słodkości - najlepsze torty to torty śmietankowe, bo są mało słodkie i przez to można zjeść ich najwięcej. Bo chyba w noc przełomu tysiącleci nie będziemy zawracać sobie głowy liczeniem kalorii? Posłuchaj relacji reportera radia RMF FM Marcina Helbina, który zainteresował się tym właśnie słodkim arcydziełem:

00:10