Zdaniem japońskich naukowców, ziarna kakaowe zawierają substancję zabijającą przyczyniające się do powstawania próchnicy bakterie w jamie ustnej.

Nie oznacza to jednak, że miłośnicy czekolady mogą czuć się usprawiedliwieni, pochłaniając duże ilości takich słodkości. Okazuje się, że pożyteczna substancja znajduje się bowiem nie w samych ziarnach ale w ich łupinach, które w trakcie produkcji czekolady wyrzuca się na śmietnik.

Badania przeprowadzono na uniwersytecie w Osace. Szczury, które dostawały w pożywieniu codzienną porcję łupinek, przechodziły badania stomatologiczne bez żadnych problemów. Teraz podobne doświadczenia przeprowadzone zostaną na ludziach. Jeśli bakteriobójcza moc łupin kakaowych potwierdzi się, będzie można opracować nowe pasty do zębów o smaku czekolady. Ucieszą się z tego najbardziej dzieci, dla których codzienne mycie zębów jest prawdziwa zmorą.

15:40