Zjedzenie jednego czekoladowego batonika dziennie bardzo dobrze wpływa na pracę serca.

Wyniki takich badań przedstawili kardiochirurdzy z Europy i Stanów Zjednoczonych. Czekolada zapobiega tworzeniu się zatorów i obniża ryzyko zawału. Naukowcy uważają, że czekolada może mieć, oczywiście w ograniczonych ilościach, równie dobry wpływ na pracę serca jak czerwone wino czy zielona herbata.

Co ciekawsze wcześniejsze badania wykazały, że wbrew utartym poglądom czekolada wcale nie powoduje psucia się zębów, co więcej, może nawet temu do pewnego stopnia zapobiegać. Jeszcze inne badania wykazały, że tłuszcz zawarty w czekoladzie też nie jest aż tak szkodliwy jak dotychczas uważano i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cholesterolu w organiźmie. Dużo gorzej wypadła w badaniach kawa. Według światowych kardiologów picie filiżanki kawy "od czasu do czasu" może być znacznie bardziej szkodliwe niż codzienne sięganie po nią. Powoduje bowiem gwałtowny skok ciśnienia krwi u osób nie przyzwyczajonych do kofeiny, co jest znacznie bardziej niebezpieczne niż długofalowe skutki kofeiny u kawoszy.

00:45