Gorsza jest jakość przetworów mlecznych i mięsnych - wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Podczas kontroli inspektorzy wytknęli nieprawidłowości głównie w wyglądzie, konsystencji, smaku i zapachu tych przetworów. Zakwestionowali ich więcej niż w zeszłym kwartale.

Jak donosi reporter RMF FM Krzysztof Zasada, w dużej części skontrolowanych towarów zawyżony był poziom wody, nie zgadzała się ilość tłuszczu, poziom białka z kolei zaniżano. Wykryto też substancje takie jak karagen czy azotany, które nie były deklarowane w składzie.

Część z tych nieprawidłowości to efekt błędów technologicznych, ale - jak twierdzi Inspekcja - mamy też do czynienia z nieuczciwym działaniem producentów.

Wiele towarów jest ponadto wciąż nieprawidłowo oznakowanych. Na przykład: na etykiecie produktu widnieje napis "Papryka z ogródka", a w rzeczywistości do produkcji użyto chemicznego preparatu aromatyzującego o smaku papryki.

(edbie)