Za większość produktów płacimy mniej niż konsumenci w innych krajach Europy - wynika z danych firmy Euromonitor International, które opublikowała "Rzeczpospolita". Ceny żywności w Polsce są niższe nie tylko od tych w Europie Zachodniej, ale także w naszym regionie.

Polska ma najtańsze jabłka i herbatę, Włosi i Francuzi za kilogram jabłek muszą zapłacić o 340 procent więcej. Herbata w Polsce jest nawet o 14 procent tańsza, niż Wielkiej Brytanii i aż o 585 procent tańsza niż w Niemczech. Mniej płacimy także za cukier, pomidory, mleko, mięso drobiowe, mąkę i masło. Jedynie w przypadku kawy i wina nie mamy najniższych cen, ale i tak plasujemy się w okolicach średniej. Tańsze niż u nas piwo i wino mają Węgrzy, a Czesi i Słowacy napoje gazowane.

90 procent żywności na naszym rynku to produkcja krajowa, gdzie panuje ogromna konkurencja. W handlu jest podobnie, co ma wpływ na poziom cen - powiedział gazecie Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.

Zdaniem Andrzeja Kalickiego z Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA) dane Euromonitora nie świadczą, o tym, że Polska jest cenowym rajem. Jeżeli odniesiemy ceny do naszej siły nabywczej, to okaże się, że wcale nie są one dla nas takie niskie - podkreśla Kalicki.