Cena kakao od początku roku wzrosła o ponad 21 proc. i wynosi obecnie 3546 dol. za tonę. To najwyższa wartość od 32 lat.

Jednym z głównych powodów wzrostu cen kakao są obawy o zakłócenie produkcji i dostaw tego surowca z Wybrzeża Kości Słoniowej (WKS), które jest największym producentem kakao na świecie (40 proc. światowej produkcji) - argumentuje analityk firmy doradczej Tomasz Gołyś. W kraju tym doszło do zamieszek związanych z wyborami prezydenckimi. Z powodów politycznych wprowadzono tam zakaz eksportu kakao i kawy. W wyniku tej decyzji eksport z tego kraju spadł o ponad 16 proc. w ciągu roku.

Światowa produkcja kakao w sezonie 2009/2010 wyniosła 3 mld 613 mln ton. W ciągu roku ten popyt wzrósł o 4 proc., a światowe zapasy kakao zmalały o 82 tys. ton. Większe zapotrzebowanie na kakao jest spowodowane m.in. zmianą upodobań konsumentów, którzy częściej kupują wyroby z dużą zawartością kakao, do czego zachęcają producenci czekolady - tłumaczy Gołyś.

W opinii ekspertów wzrost cen może powstrzymać jedynie Ghana - drugi producent kakao na świecie. Według prognoz kraj zwiększy w tym sezonie zbiory o 14 proc.

Najwięcej kakao zużywa Europa. Głównymi odbiorcami tego produktu są: Holandia, Niemcy, Francja i Wielka Brytania. Najszybciej zaś rośnie rynek w regionie Azji i Pacyfiku, a szczególnie w Malezji.

Eksperci przewidują, że w 2011 r. sytuacja na rynku kakao będzie zależała m.in. od podaży surowca, od warunków pogodowych oraz sytuacji politycznej w Afryce.