Wzrost cen spowolnił. Główny Urząd Statystyczny ogłosił, że w grudniu inflacja spadła z 4,8 do 4,6 procent. W ciągu minionego roku o ponad 4,5 proc. wzrosły ceny żywności.

Ceny żywności w grudniu 2011 roku były wyższe niż przed rokiem o 4,6 procent. Najbardziej podrożał cukier - o 33,7 procent. Ceny drobiu i wołowiny o 18 procent, a mąki i pieczywa o ponad 12 procent. Podobnie było z rybami. W górę o prawie 8 procent poszły także ceny wędlin. Średnio o 5 procent podrożały mleko, sery i jaja. Najbardziej podrożała kawa - o 13,7 procent.

Są też dobre wiadomości. Niższe niż przed rokiem były ceny warzyw - o 17,8 procent, i owoców - o 5,1 procent.

Niestety ekonomiści nie mają dobrych wiadomości. W kolejnych miesiącach ceny znów wzrosną. Głównie towarów sezonowych jak warzywa i owoce oraz importowanych: cukru, kawy i ryżu.

Zdaniem ministra finansów Jacka Rostowskiego inflacja jest problemem, który wynika z sytuacji na rynku światowym. Za poziom inflacji w Polsce odpowiada NBP, ja mam do niego w tej kwestii pełne zaufanie - oświadczył Rostowski.