Kochający bankiety Hongkong produkuje kilogram odpadków żywnościowych dziennie na głowę mieszkańca. To niemal trzy razy więcej niż Singapur, Tajwan i Korea Południowa. Za kilka lat zabraknie na nie miejsca na wysypiskach.

Około dwóch trzecich miejskich odpadków żywnościowych w Hongkongu pochodzi z gospodarstw domowych, a około jedna trzecia z supermarketów, sklepów spożywczych, restauracji, hoteli i szkół. Z tej ostatniej grupy odpadków jest coraz więcej.

Z recyklingiem jest źle, gdyż większość ludzi mieszka w Hongkongu w wieżowcach, gdzie nie ma możliwości kompostowania resztek. Nie ma też powszechnego systemu recyklingu odpadków żywnościowych na poziomie miasta. Już teraz trzy wielkie wysypiska dosłownie pękają w szwach. Wszystkie zapełnią się - jak się oczekuje - do 2018 roku.

W związku z taką sytuacją organizacja Przyjaciele Ziemi zapoczątkowała kampanię, zachęcającą do ograniczania się na bankietach przeprowadzanych z różnych okazji, do dwóch dań zamiast 12.

Na targu warzywnym Tai Wo, kiedy wieczorem zamykają się stoiska, właściciele oddzielają brązowiejące kiełki fasoli i poobijane pomarańcze od towaru, który będzie nadawać się do sprzedaży następnego dnia. Te oddzielone zabierają pracownicy programu Konfederacji Związków Zawodowych Hongkongu. Z tych produktów zostaną przygotowane posiłki dla bezrobotnych. Reszta warzyw i owoców zostanie wysłana na kompost do lokalnych rolników.

Zwykle zbieramy około 180 kilogramów, z czego 70 procent nadaje się do spożycia - mówi pracująca dla programu zbiórki niewykorzystanych warzyw i owoców Christina Jang - A tym wykarmić można 60 ludzi.