​To nowy festiwal na kulinarnej mapie miasta, a jego mottem przewodnim będzie promocja tradycyjnej, lubelskiej kuchni. W programie "Festiwalu Lublin Smaków" znajdą się m.in. pokazy kulinarne, warsztaty i degustacje. Tematem przewodnim wydarzenia i głównym składnikiem przygotowywanych potraw będzie cebula.

Historyczne położenie miasta na przecięciu szlaków handlowych, a tym samym na styku różnych wyznań, kultur i narodowości, nieodwracalnie wpłynęło na lokalną kuchnię. Słynny lubelski cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej.

"Festiwal Lublin Smaków" będzie doskonałą okazją dla mieszkańców i turystów do odkrywania lubelskich tradycji kulinarnych - mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta Lublina ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

Festiwal rusza 3 listopada i potrwa niespełna miesiąc. Jak informują organizatorzy, idea jest taka, że w różnych lubelskich restauracjach, które przystąpiły do festiwalu zaplanowano spotkania, pokazy, warsztaty i - co jest najważniejsze - możliwość skosztowania festiwalowych dań.

Każdy lokal przygotowuje specjalne menu festiwalowe oparte na tegorocznym motywie przewodnim, którym jest cebula. W kolejnych edycjach ten składnik będzie się zmieniał.

Cebulę będzie można znaleźć pod różnymi postaciami - w przystawkach, zupach i daniach głównych, a nawet deserach. Oferta festiwalowa w kartach dań zostanie oznaczona specjalną ramką lub logo wydarzenia.

Oprócz festiwalu w listopadowe weekendy odbędzie się cykl Jarmarków Cebulowych, podczas których zaplanowano pokazy, m.in. robienia syropu, konfitur i przetworów z cebuli oraz pieczenia bułek z cebulą.

Wykaz partnerów i szczegółowy program na stronie: www.festiwalsmakow.lublin.eu