Sanepid szuka klientów restauracji McDonald's położonej przy ul. Katowickiej w Dąbrowie Górniczej. Z sanepidem powinny skontaktować się osoby, które były tam w dniach 27 lipca - 2 sierpnia. Trwa dochodzenie epidemiologiczne.

Wirus SARS CoV-1 został wykryty u jednego z pracowników dąbrowskiej restauracji. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Dąbrowie Górniczej umieściła na swojej stronie internetowej komunikat, w którym prosi o kontakt osoby będące klientami jednej z restauracji McDonald’s. Poszukiwane są osoby, które między 27 lipca a 2 sierpnia były w lokalu przy ul. Katowickiej w Dąbrowie Górniczej i obserwują u siebie objawy charakterystyczne dla COVID-19.  

Z sanepidem można się skontaktować dzwoniąc pod numer: (32) 727-58-71, (32) 727-58-72 lub 536-746-412, lub mailowo pod adresem sekretariat@pssedg.pl.

Osoby, które wybiorą kontakt mailowy, proszone są o zamieszczenie w wiadomości numeru telefonu oraz informacji o dniu i godzinie pobytu w restauracji McDonald’s.

Restauracja wydała oświadczenie

Restauracja McDonald’s w Dąbrowie Górniczej przekazała informację, że w dniu 2 sierpnia pracownik restauracji poinformował przełożonych o pozytywnym wyniku badania na obecność koronawirusa. Decyzją stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pracownicy, którzy mieli z nim kontakt w restauracji, zostali poddani kwarantannie, a w najbliższych dniach przejdą testy na obecność koronawirusa. Od pracy zostali odsunięci również pracownicy, którzy mieli z kontakt z zakażonym w poprzednich dniach.

Restauracja została ponownie otwarta po dezynfekcji i informacji od sanepidu o braku przeciwwskazań do wznowienia działalności. Pracę podjęły osoby, które nie miały kontaktu z zakażonym pracownikiem. Ze względu na ograniczony skład osobowy restauracji, sala jadalna jest niedostępna dla gości. Zamówienia obsługiwane są jedynie poprzez linię McDrive w zmniejszonym wymiarze godzin. 

"Pragniemy zapewnić, że od zawsze wysokie standardy bezpieczeństwa oraz higieny McDonald’s były i są przestrzegane z najwyższą starannością. Restrykcyjne procedury mycia oraz dezynfekcji są standardem systemu McDonald’s.  W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszych gości oraz pracowników na bieżąco monitorujemy sytuację dotyczącą rozprzestrzeniania się wirusa, a także identyfikujemy potencjalne zagrożenia. Każdy pracownik restauracji mający kontakt z gośćmi stosuje środki ochrony osobistej (maseczka lub przyłbica oraz rękawiczki). Współpracujemy z odpowiednimi organami oraz jesteśmy przygotowani do podjęcia dalszych niezbędnych działań" - podkreśla w oświadczeniu restauracja.