Spożywanie 10 g błonnika dziennie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 10 proc. - twierdzą brytyjscy naukowcy. Im więcej więc będziemy jeść pełnoziarnistego pieczywa lub brązowego ryżu, tym lepiej dla nas.

Jedzenie bogatych w błonnik produktów zbożowych od dawna uważane jest za zbawienne dla naszego zdrowia. Teraz badacze z londyńskiego Imperial College znaleźli kolejny potwierdzający to dowód.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Holandii przebadali aż 2 mln osób. Wyniki opublikowali natomiast w czasopiśmie naukowym "British Medical Journal". Pokazują one, że im więcej jemy produktów takich jak brązowy ryż czy pełnoziarniste pieczywo, tym mniejsze jest ryzyko, że zachorujemy na raka jelita grubego.

Im więcej jesz błonnika tym lepiej. Nawet niewielkie ilości mają wpływ - mówi odpowiedzialna za badania Dagfinn Aune. Spożywanie 3 potraw (zawierających w sumie 90 gram tej substancji) zmniejsza ryzyko nowotworu o 20 proc. Ponadto błonnik zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.

W komentarzu do wyników badań opublikowanym również w "British Medial Journal" prof. Anne Tjonneland z stowarzyszenia Kraeftens Bekaempelse stwierdziła, że produkty bogate w błonnik powinny być łatwiejsze do kupienia. Dostępność produktów pełnoziarnistych musi być zwiększona, najlepiej dzięki specjalnym oznaczeniom, które pomogą konsumentom w ich wyborze - uważa Tjonneland.

Według organizacji Cancer Research UK szansa, że zachorujemy w trakcie swojego życia na raka jelita grubego wynosi 6,9 proc. dla mężczyzn i 5.4 proc. dla kobiet.