Niemiecki tygodnik "Der Spiegel" napisał, że konina dodawana do wołowiny na zachodzie Europy pochodziła z Polski. Niemiecki tygodnik twierdzi, że firma produkująca gulasz dla sieci tanich sklepów Aldi Sued kupowała mięso od pośrednika, który z kolei importował je od jednej z polskich firm. Dziennik dodaje, że ślady koniny deklarowanej jako wołowina prowadzą także do Włoch.

Jak twierdzi redakcja dziennika, nazwa polskiego producenta pojawiła się już przy okazji wykrycia pierwszych partii koniny w brytyjskich burgerach. Według gazety, właśnie ta polska firma, wraz z jeszcze jedną polską rzeźnią, dostarczała mięso irlandzkiemu handlarzowi mięsem - McAdam, który sprzedał towar producentom Silvercrest i Rangeland Foods. Obie firmy wytwarzały burgery, w których składzie w połowie stycznia stwierdzono 37,8 proc. koniny. Odkrycie to wywołało trwający do dziś skandal.

Jak pisze "Der Spiegel", strona irlandzka poprosiła na początku lutego polskiego producenta o wyjaśnienia. W 20 tonach zamrożonej wołowiny wykryto sięgającą częściowo 75 proc. obecność końskiego DNA.

Polscy weterynarze nie wierzą, by konina pochodziła z Polski

Tygodnik podaje, że polska firma zapewniła w przesłanej trzy dni później odpowiedzi, że chociaż ma zezwolenie na ubój koni, to do Wielkiej Brytanii wysyłała wyłącznie wołowinę. Strona polska twierdziła, że oryginalne nalepki na ładunku zostały sfałszowane. Polscy weterynarze oświadczyli, że nie wierzą, by nieprawidłowo zadeklarowane mięso pochodziło z Polski - czytamy w niemieckim tygodniku.

"Der Spiegel" odrzuca polskie argumenty jako "zaskakująco naiwne". Redakcja wskazuje na podobny - jej zdaniem - przykład firmy Vossko z Nadrenii Północnej-Westfalii, w której produktach z wołowiny również znaleziono koninę. Tygodnik podaje, że Vossko zamówiła 20 ton mrożonej wołowiny o wartości 60 tys. euro u duńskiego hurtownika, który otrzymał towar od rzeźni w północnej Polsce. W produkcie finalnym, wołowych tortellini sprzedawanych w sieci Lidl oraz w opakowaniach chili con carne w sklepach Rewe wykryto koninę.

Konina w wołowinie na Wyspach, w Czechach, Francji, Niemczech i na Słowacji

W minionych dniach w wielu europejskich krajach, w tym Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Czechach i na Słowacji, wycofano ze sprzedaży wyroby deklarowane jako wołowina, po tym jak wykryto w nich koninę.

W Niemczech przeprowadzono dotychczas 830 testów. Koninę wykryto w 67 przypadkach. Niemiecki minister współpracy gospodarczej i rozwoju Dirk Niebel (FDP) zaproponował, by zakwestionowane mięso rozdać biednym.

Komisja Europejska zaproponowała przeprowadzenie we wszystkich krajach członkowskich UE dwóch serii testów na przetworzonych produktach mięsnych, w tym badań DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych jako produkty wołowe.

Niemiecka minister rolnictwa Ilse Aigner nazwała fakt mylnego etykietowania koniny "poważnym przypadkiem wprowadzania konsumentów w błąd". Zapewniła równocześnie, że konina nie jest niebezpieczna.