Włosi są najszczuplejsi w Europie - wynika z ogłoszonych ostatnio danych. Problemy z otyłością ma co 10. mieszkaniec Italii, co stanowi najniższy odsetek w porównaniu z innymi krajami kontynentu. To skutek przede wszystkim diety śródziemnomorskiej.

Włosi są najszczuplejsi w Europie m.in. dzięki diecie śródziemnomorskiej (zdj. ilustracyjne) / McPHOTO DPA /PAP

Raport został sporządzony przez krajowy związek rolników Coldiretti, który przeanalizował dane urzędów statystycznych z Włoch i innych państw.

Wyniki wskazują jednoznacznie, że Włochy mogą poszczycić się najmniejszą w Unii Europejskiej liczbą mieszkańców powyżej 15. roku życia, którzy mają nadwagę bądź zmagają się z problemem otyłości. W tej kategorii Włosi wyprzedzili nawet Szwedów, gdzie odsetek otyłych wyniósł 12 proc. Tymczasem to oni właśnie uchodzą za naród o najlepszej formie, w którym dominują osoby wysokie i szczupłe - podkreślono.

Kolejne miejsca zajęli Austriacy, Duńczycy i Francuzi. Na dole rankingu znaleźli się Brytyjczycy; 25 proc. z nich zmaga się z otyłością. Nieco lepiej od nich wypadają Luksemburczycy (23 proc. otyłych) , a także Węgrzy oraz Grecy (20 proc.). Pozostałe narody znajdują się między tymi dwoma biegunami, w tym Polacy - bliżej bieguna brytyjskiego.

Związek rolników podkreśla, że Włosi zawdzięczają swą formę głównie podstawowym składnikom zdrowej diety śródziemnomorskiej, tj. warzywom, owocom, oliwie, ale także makaronowi i tradycyjnemu kieliszkowi wina, wypijanemu – co ważne - do posiłku.  

Rolniczy eksperci ostrzegają jednak, że pierwsze miejsce Włochów jest zagrożone z powodu licznych błędów w odżywianiu, jakie popełniają głównie młodzi ludzie. Podczas gdy średnia krajowa osób otyłych wynosi 10 proc., w młodszych pokoleniach ci z nadwagą stanowią już prawie jedną trzecią. Sygnałem alarmowym jest też spadek codziennej konsumpcji warzyw i owoców w rodzinach.

Liczne badania naukowe potwierdziły, że warzywa i owoce są prawdziwym eliksirem długowieczności - przypomniał przy tej okazji szef Coldiretti Roberto Moncalvo na poświęconej żywności światowej wystawie Expo w Mediolanie.

Włoska organizacja rolnicza prowadzi kampanię we włoskich szkołach podstawowych i średnich, prezentując uczniom zasady zdrowego odżywiania. Na ten rok szkolny zaplanowano łącznie ponad 3 tysiące lekcji na ten temat dla 100 tysięcy dzieci i nastolatków w całym kraju.

(mpw)