Brytyjka Hanna Little przez 15 lat jadła wyłącznie frytki. Teraz odżywia się normalnie. Wyleczyła się ze swojej fobii dzięki... hipnozie.

Od 5 roku życia Hanna Little jadła wyłącznie frytki. Na widok każdego innego pożywienia dostała ataku paniki. Jej dzieciństwo było koszmarem. Nie mogła jeść z przyjaciółmi posiłków, a przed każdą wizytą z rodzicami w restauracji sprawdzała, czy podają w niej frytki.

Podobnie wspomina ten okres matka Hanny. Wielokrotnie usiłowała namówić córkę do zmiany diety, ale ta na widok warzyw dostawała ataków. Jedynym innym pożywieniem, jakie tolerowała, był zjedzony na śniadanie kawałek suchego tosta. Na lunch musiały być już frytki.

Z powodu niedoboru minerałów kobieta omdlewała w pracy. Desperacko szukała pomocy i w końcu poddała się hipnozie. Już po pierwszym zabiegu zaczęła przyjmować inne pokarmy. Najpierw zjadła owoc mango, a po kilku kolejnych sesjach sięgnęła po pizzę.

Selektywne zaburzenie odżywiania jest uznanym przez medycynę schorzeniem. Cierpi na nie wielu ludzi na całym świecie.

(j.)