Podkarpacie to region, w którym tradycja kulinarna przeplata się z nowoczesnością, tworząc niepowtarzalne smaki. Akcja RMF FM "Pyszne, bo polskie" zabiera nas dziś w podróż po trzech wyjątkowych miejscach, gdzie lokalne przysmaki zaskakują zarówno miłośników klasyki, jak i poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych.
Podkarpacie od lat słynie z bogatej tradycji kulinarnej, ale coraz częściej lokalni kucharze sięgają po nowoczesne inspiracje, tworząc dania, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i pomysłowością.
W ramach akcji "Pyszne, bo polskie" odwiedzamy trzy wyjątkowe miejsca, które udowodnią, że regionalna kuchnia może być pełna niespodzianek.
Pierwszy przystanek to Bachórz i Karczma pod Semaforem, gdzie na stołach króluje żur dynowski. To danie, które doskonale wpisuje się w tradycję regionu, ale tym razem zaskakuje nietypowym dodatkiem - pieczarkami. Dzięki temu klasyczna zupa zyskuje nowy wymiar, a jej smak doceniają zarówno mieszkańcy, jak i turyści odwiedzający Podkarpacie.
Kolejnym punktem kulinarnej podróży był Nowy Borek, gdzie serwowany jest ziemniak, który zdobył tytuł potrawy roku. To nie jest zwykły ziemniak - podawany z chrupiącym boczkiem i aromatem palonego siana, zachwyca nie tylko smakiem, ale i niebanalnym sposobem podania.
To przykład, jak z prostych składników można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.
Na deser przenieślimy się do Rzeszowa, gdzie królują proziaki, czyli podkarpacki hit, który trudno jednoznacznie sklasyfikować. To coś pomiędzy kanapką a plackiem, serwowane z różnorodnymi farszami. Proziaki podbijają serca smakoszy swoją prostotą i możliwością dowolnego komponowania dodatków.
Podkarpacie po raz kolejny udowadnia, że lokalna kuchnia to nie tylko powrót do korzeni, ale także otwartość na nowe smaki i kulinarne eksperymenty. Dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na wyjątkowe dania, to region, który zdecydowanie warto odwiedzić.
Właściciel lokalu "Proza" przy Chodkiewicza Dominik Szlachta połączył tradycję z nowoczesnością i goście oszaleli.
Jak zdradza, sekret tkwi w dodatkach. Wśród nich jest m.in. pesto z jarmużu. Pomysł był taki, że chcieliśmy jakoś przełożyć na taki miejski, nowoczesny styl - wyjaśnia.
Do przygotowania ciasta na proziaki potrzeba mąki, kefiru i sody. Ciasto przygotowujemy wcześniej, żeby ono "odpoczęło" w lodówce. Proziaki w tym momencie wypiekamy na grillu elektrycznym - mówi jeden z pracowników lokalu.
W każdą środę wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!
"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!
Odwiedziliśmy już Śląsk, gdzie próbowaliśmy m.in. białą kiełbasę z panczkrautem czy śląską szpajzę. Byliśmy też w Wielkopolsce, gdzie uraczono nas miodem z Jagodna, oxymelem czy kórnickim tortem cytrynowym. Na Pomorzu nie mogliśmy się oprzeć ruchankom. Lubelszczyzna podbiła nas... smażonymi bocianami. Na Mazowszu odwiedziliśmy paprykowe zagłębie.
To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.
W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży:
- 16.07 - Śląsk
- 23.07 - Wielkopolska
- 30.07 - Pomorze
- 6.08 - Lubelszczyzna
- 13.08 - Podlasie
- 20.08 - Mazowsze
- 27.08 - Podkarpacie
W każdym regionie odwiedzimy kilka miejsc, by wspólnie z mieszkańcami celebrować lokalne smaki. Będzie radośnie, kolorowo, smacznie i wakacyjnie - gwarantujemy mnóstwo pozytywnej energii! Słuchajcie Faktów RMF FM, śledźcie naszą stronę, media społecznościowe i bądźcie z nami tego lata!