Podkarpacie to region, w którym tradycja kulinarna przeplata się z nowoczesnością, tworząc niepowtarzalne smaki. Akcja RMF FM "Pyszne, bo polskie" zabiera nas dziś w podróż po trzech wyjątkowych miejscach, gdzie lokalne przysmaki zaskakują zarówno miłośników klasyki, jak i poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych.

REKLAMA

Podkarpacie od lat słynie z bogatej tradycji kulinarnej, ale coraz częściej lokalni kucharze sięgają po nowoczesne inspiracje, tworząc dania, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i pomysłowością.

Akcja RMF FM "Pyszne, bo Polskie". Dziś zabieramy Was na Podkarpacie

W ramach akcji "Pyszne, bo polskie" odwiedzamy trzy wyjątkowe miejsca, które udowodnią, że regionalna kuchnia może być pełna niespodzianek.

Pierwszy przystanek to Bachórz i Karczma pod Semaforem, gdzie na stołach króluje żur dynowski. To danie, które doskonale wpisuje się w tradycję regionu, ale tym razem zaskakuje nietypowym dodatkiem - pieczarkami. Dzięki temu klasyczna zupa zyskuje nowy wymiar, a jej smak doceniają zarówno mieszkańcy, jak i turyści odwiedzający Podkarpacie.

/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM

Polecamy ziemniaka - laureata nagrody potrawy roku

Kolejnym punktem kulinarnej podróży był Nowy Borek, gdzie serwowany jest ziemniak, który zdobył tytuł potrawy roku. To nie jest zwykły ziemniak - podawany z chrupiącym boczkiem i aromatem palonego siana, zachwyca nie tylko smakiem, ale i niebanalnym sposobem podania.

To przykład, jak z prostych składników można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.

/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM

Deser w Rzeszowie. Tu królują proziaki

Na deser przenieślimy się do Rzeszowa, gdzie królują proziaki, czyli podkarpacki hit, który trudno jednoznacznie sklasyfikować. To coś pomiędzy kanapką a plackiem, serwowane z różnorodnymi farszami. Proziaki podbijają serca smakoszy swoją prostotą i możliwością dowolnego komponowania dodatków.

Podkarpacie po raz kolejny udowadnia, że lokalna kuchnia to nie tylko powrót do korzeni, ale także otwartość na nowe smaki i kulinarne eksperymenty. Dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na wyjątkowe dania, to region, który zdecydowanie warto odwiedzić.

Właściciel lokalu "Proza" przy Chodkiewicza Dominik Szlachta połączył tradycję z nowoczesnością i goście oszaleli.

Jak zdradza, sekret tkwi w dodatkach. Wśród nich jest m.in. pesto z jarmużu. Pomysł był taki, że chcieliśmy jakoś przełożyć na taki miejski, nowoczesny styl - wyjaśnia.

Do przygotowania ciasta na proziaki potrzeba mąki, kefiru i sody. Ciasto przygotowujemy wcześniej, żeby ono "odpoczęło" w lodówce. Proziaki w tym momencie wypiekamy na grillu elektrycznym - mówi jeden z pracowników lokalu.

/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM
/ Józef Polewka / RMF FM

Wakacyjna podróż po smakach Polski. Dołącz do akcji "Pyszne, bo polskie"

W każdą środę wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!

"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!

Odwiedziliśmy już Śląsk, gdzie próbowaliśmy m.in. białą kiełbasę z panczkrautem czy śląską szpajzę. Byliśmy też w Wielkopolsce, gdzie uraczono nas miodem z Jagodna, oxymelem czy kórnickim tortem cytrynowym. Na Pomorzu nie mogliśmy się oprzeć ruchankom. Lubelszczyzna podbiła nas... smażonymi bocianami. Na Mazowszu odwiedziliśmy paprykowe zagłębie.

Jak wziąć udział w akcji Pyszne, bo polskie?

To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.

Gdzie i kiedy nas spotkacie?

W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży:

  • 16.07 - Śląsk
  • 23.07 - Wielkopolska
  • 30.07 - Pomorze
  • 6.08 - Lubelszczyzna
  • 13.08 - Podlasie
  • 20.08 - Mazowsze
  • 27.08 - Podkarpacie

W każdym regionie odwiedzimy kilka miejsc, by wspólnie z mieszkańcami celebrować lokalne smaki. Będzie radośnie, kolorowo, smacznie i wakacyjnie - gwarantujemy mnóstwo pozytywnej energii! Słuchajcie Faktów RMF FM, śledźcie naszą stronę, media społecznościowe i bądźcie z nami tego lata!