Naukowcy z Bostonu odkryli gen, który przedłuża drożdżom życie. Domyślają się też jak działa. Teraz zastanawiają się, czy podobny mechanizm nie mógłby działać także u człowieka.

Tym bardziej, że wiele genów u człowieka i drożdży działa podobnie. Dlatego badania na drożdżach bywają dobrym źródłem informacji o nas samych.

Kluczową rolę w tym wypadku przypisuje się genowi o nazwie PNC-1. Drożdże, które mają w swym genomie 5 jego kopii, żyją o 70 procent dłużej niż inne. Wiąże się to ze zdolnością PNC-1 do regulacji produkcji niacyny, formy witaminy B3. Jej niski poziom pozwala komórkom żyć dłużej, podwyższony przyspiesza ich śmierć.

Działanie genu PNC-1 zależy od kilku czynników, w tym m.in. od ograniczeń liczby przyjmowanych kalorii. Poprzednie badania sugerowały, że niskokaloryczna dieta przedłużała życie niektórych organizmów. Nie wiadomo było jednak dlaczego. Teraz wydaje się, że to za sprawą PNC-1.

Są nadzieje, że doświadczenia z drożdżami przyczynią się do rozumienia czynników wydłużających życie człowieka.

17:00