Władze Czarnogóry – jak informuje Ministerstwo Spraw Zagranicznych – wprowadziły całkowity zakaz wwozu produktów mięsnych, tj. m.in. konserw, wyrobów wędliniarskich (w tym i próżniowo opakowanych), peklowanych półproduktów mięsnych, itp. Zakaz dotyczy również ryb i owoców morza oraz produktów mlecznych, takich jak: jogurty, kefiry i sery.

Na potrzeby własne można wwieźć na terytorium Czarnogóry:

- sproszkowane mleko i pozostałe produkty spożywcze dla dzieci oraz żywność zaleconą przez lekarza (np. produkty bezglutenowe) pod warunkiem, że są one oryginalnie zapakowane i nie wymagają specjalnych warunków przechowywania,

- świeże owoce i warzywa z wyłączeniem ziemniaków, suszone owoce i warzywa, suszone grzyby, kawę, kakao, przyprawy, herbatę, alkohol w oryginalnym opakowaniu do 1 l, wodę pitną w oryginalnym opakowaniu do 5 l, napoje chłodzące w oryginalnych opakowaniach do 2 l, żywność kombinowaną (zawierającą elementy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, np. makaron, ravioli) i inne produkty spożywcze (np. słodycze, dżemy), które nie wymagają specjalnych warunków przechowywania i są oryginalnie zapakowane.

Turystom, nieprzestrzegającym powyższych przepisów, niedozwolona żywność zostanie zarekwirowana i poddana utylizacji.

Ponadto od 15 czerwca 2008 r. na przejściach granicznych od wszystkich kierowców pobierana będzie specjalna opłata ekologiczna (potwierdzeniem wpłaty będzie winieta). Osobom poruszającym się samochodami po Czarnogórze bez odpowiedniego dokumentu grozi kara grzywny: od 165 euro do nawet 1100 euro.