Skażone bakterią EHEC ogórki wykryto w Norwegii. Pochodziły one z Hiszpanii- poinformowały norweskie władze. Tymczasem w Niemczech zmarło już czternaście osób zakażonych bakterią EHEC, która wywołuje krwawe biegunki, bóle brzucha, wymioty. Może także doprowadzić do niewydolności nerek.

W Norwegii nie zanotowano dotąd zachorowań wywołanych przez EHEC. W Szwecji i Danii jest już natomiast ok. 40 przypadków; wszyscy chorzy przebywali ostatnio w Niemczech.

EHEC jest skrótem anglojęzycznej nazwy enterohemorrhagic Escherichia coli, oznaczającej enterokrwotoczny szczep pałeczki okrężnicy (łac. Escherichia coli). EHEC może wywołać groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy, określany skrótem HUS (od anglojęzycznej nazwy haemolytic-uraemic syndrome), powodujący ostrą niewydolność nerek.

Obecność EHEC mikrobiolodzy z Hamburga, w którego okolicach odnotowano najwięcej zachorowań, stwierdzili w ogórkach sałatkowych importowanych z Hiszpanii i sprzedawanych na targu w tym mieście. Władze hiszpańskie podkreślają, że nie można wykluczać, iż ogórki zostały zanieczyszczone w czasie transportu do Niemiec albo już w Niemczech.

EHEC wywołuje krwawe biegunki, bóle brzucha, wymioty, może doprowadzić nawet do niewydolności nerek. Wiadomo, że EHEC jako bakteria jelitowa pojawia się w odchodach ludzi i zwierząt, a przenoszona jest na owocach i warzywach, w świeżym mleku czy surowym mięsie, najczęściej wołowinie.