Jak podaje Główny Urząd Statystyczny w 2016 roku przeciętna kura nioska zniosła średnio 219 jaj - to mniej niż w roku poprzedzającym, ale więcej niż w 2012. Z danych GUS wynika również, że w Polsce spadło spożycie jaj na jednego mieszkańca z 215 w 2005 roku do zaledwie 144 w 2015 roku.

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny w 2016 roku przeciętna kura nioska zniosła średnio 219 jaj - to mniej niż w roku poprzedzającym, ale więcej niż w 2012. Z danych GUS wynika również, że w Polsce spadło spożycie jaj na jednego mieszkańca z 215 w 2005 roku do zaledwie 144 w 2015 roku.
Zdj. ilustracyjne /Monika Kamińska /RMF FM

Z opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny danych wynika, że najwięcej jajek kury zniosły w 2014. Każda z nich dała średnio 228 jaj. Najmniej, bo zaledwie 195 jaj, kury zniosły w 2012 roku.

Raport wskazuje także na spożycie tego produktu przez Polaków, które od 2005 roku systematycznie spada. 12 lat temu jedliśmy średnio 215 jaj rocznie, a w 2015 roku już tylko 144.

GUS zwrócił także uwagę na przeciętną cenę jaj, która w 2016 roku wynosiła na targowiskach średnio 67 groszy i była o 2 grosze wyższa niż dwa lata wcześniej. Warto zwrócić także uwagę na spadającą cenę jajek w skupie.

Z opublikowanych tuż przed Świętami Wielkanocnymi danych wynika, że w 2015 roku w całym kraju wyprodukowano... 10,47 mld jajek, a najwięcej z nich - bo aż 34,5 proc. - pochodziło z województwa wielkopolskiego.

(łł)