Szympansy z uniwersyteckiego zoo w Madrycie umieją przygotowywać puree z podawanego im pożywienia.

Szympansy karmione są podawanymi w całości owocami i warzywami. Opiekunowie małp zauważyli, że przywódczyni stada, Linda, którą poprzedni właściciel pozbawił zębów, by uniknąć pogryzienia, ścierała o chropowate ściany swojego pomieszczenia jabłka. Dopiero tak przygotowaną papkę zlizywała. Wkrótce całe stado zaczęło w ten sposób "przyrządzać" marchew, cytryny i pomarańcze.

Dr Samuel Fernandez Carriba, prymatolog (badacz małp naczelnych) z Autonoma Uniwersity w Madrycie sugeruje, że szympansy interesuje smak i konsystencja przygotowanego w nowy sposób pokarmu.

Pomysłowość i twórcze podejście szympansów do pozyskiwania pokarmu od dawna są przedmiotem obserwacji prymatologów. Małpy godzinami potrafią wyławiać słomką termity z kopców, a do rozłupywania orzechów dobierają specjalne kamienie. Sensację wśród prymatologów wywołało doniesienie o obserwacji stada szympansów, które płukały w wodzie morskiej ziarna pszenicy. Metoda, której ta grupa małp nauczyła się od pewnej pomysłowej młodej samicy, pozwalała oczyścić ziarna z piasku i nadać im słonawy smak.

"To jeszcze jedno potwierdzenie pomysłowości szympansów” - stwierdziła znana badaczka dr Jane Goodall.” Małpy w niewoli są znudzone i mają dużo czasu. Dlatego szybko zainteresowały się tym, co robi Linda i zaczęły ją naśladować. W naturze twórcze są przeważnie młode osobniki. Starsze małpy nie mają czasu na zabawę, ich głównym zajęciem jest zdobywanie pożywienia"

10:45