Majówkowe grillowanie czas zacząć! Zaplanowałeś już, co wrzucisz na ruszt? Komponując menu nie zapominaj o sosach! Mogą urozmaicić smak najbanalniejszych potraw i są szybkie w przygotowaniu.

Sos miodowo-musztardowy z cytryną. Czyli klasyka inaczej

Na początek propozycja dla tych, którzy nie chcą do końca rezygnować ze smaku musztardy. Sos w tym wydaniu ma jednak od niej smak delikatniejszy. I bardzo ciekawy! Świetnie pasuje do grillowanego kurczaka, karkówki czy kiełbasy. 

Składniki: 4 łyżki musztardy (np. Dijon), 4 łyżki jogurtu, 6 łyżek miodu, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. 

Przygotowanie: Dziecinnie proste! Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Można schłodzić w lodówce. 

Śliwkowy sos barbecue. W sam raz do żeberek

Teraz coś dla tych, którzy mają trochę więcej czasu na przygotowanie sosu. Jest bardzo wyrazisty, znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanych żeberek. Ale nie tylko!

Składniki: 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pomidor (lub 2 łyżki pomidorów z puszki), 2 łyżki octu winnego, szczypta brązowego cukru, łyżeczka sosu worcester (lub sojowego), łyżka wędzonej papryki, łyżeczka pieprzu cayenne, garść suszonych śliwek, dwie łyżki powideł śliwkowych, 1 łyżka musztardy, szczypta pieprzu i soli.

Przygotowanie: Rozgrzewamy w rondlu oliwę i podsmażamy na niej posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy do tego pomidory z puszki, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier, sos worcester (albo sos sojowy), śliwki, powidła śliwkowe. Doprawiamy łyżeczką pieprzu cayenne i wędzonej papryki, łyżeczką musztardy, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Całość dusimy przez 25 minut, często mieszając.

Salsa verde. Zdrowo, do grillowanych warzyw

Na koniec - sos bardzo zdrowy! Ta zielona, aromatyczna salsa będzie pasować nie tylko do mięsa. Można podawać z nią grillowane warzywa, na przykład bakłażana, cukinię czy paprykę.

Składniki: po 1 pęczku: natki pietruszki, mięty, bazylii; łyżeczka kaparów, 2 korniszony, ząbek czosnku, 2 fileciki anchois (ewentualnie garść czarnych oliwek), łyżka musztardy Dijon, 2 łyżki oliwy, łyżka octu winnego, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Drobno siekamy zioła: natkę, miętę i bazylię. Dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz pokrojone korniszony i fileciki anchois (lub oliwki). Dorzucamy kapary. Przekładamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę i ocet. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy. 

(mal)