Panowie! Jedzcie jabłka, gruszki, śliwki, ziemniaki, marchew i wszystko, co tylko znajdziecie w sklepach owocowo-warzywnych! Regularne spożycie owoców i warzyw zmniejsza bowiem aż o jedną trzecią groźbę pojawienia się chorób nowotworowych u mężczyzn.

Takie są rezultaty pionierskich i przeprowadzonych na bardzo szeroką skalę badań specjalistów z francuskiego Państwowego Instytutu Badań i Poszukiwań Medycznych.

W 9-letnich badaniach wzięło udział ponad 13 tys. pacjentów. Wynika z nich, że groźba zachorowania na raka spada aż o 1/3 u mężczyzn, którzy codziennie jedzą co najmniej 5 warzyw i owoców np. jabłka czy banany.

Ryzyko śmiertelnych przypadków raka spada zaś aż o 40 procent. Gruszki jabłka czy szpinak są mniej skuteczne w przypadku kobiet, bo – jak tłumaczą specjaliści – panie już od urodzenia lepiej się odżywiają.

Badania przeprowadzone zostały wśród ochotników w wieku od 45 do 60 lat, ale - jak podkreślają ich autorzy - owoce i warzywa na pewno nie zaszkodzą również młodszym mężczyznom.

11;05